Descripció del projecte
Obtenir un major impacte en matèria de promoció de l’autonomia personal i vida independent de les persones amb discapacitat es configura com un dels eixos en l’Estratègia Espanyola sobre Discapacitat 2022-2030 i emana de la necessitat d’aplicar efectivament el Dret a la Vida Independent i a ser inclòs en la comunitat recollit a l’Article 19 de la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat. A banda de la necessitat d’abordar a nivell de país una estratègia de desinstitucionalització, ja en marxa a l’estat espanyol, la Comissió Europea insta a tots els estats membres a desenvolupar un ‘un enfocament integral en salut mental’, un enfocament que reconegui la multiplicitat de factors – biològics i psicològics – així com la importància de la xarxa familiar, la comunitat, el serveis – de salut, socials i sociosanitaris – en l’àmbit de la presa de decisions, el treball, el lleure o els de l’àmbit de la formació i capacitació implicats en la promoció de la salut mental i el benestar de les persones amb discapacitat psicosocial.
És necessari, com així reconeix la pròpia Comissió Europea, potenciar la recerca per identificar aquelles pràctiques que, des de la perspectiva de la prevenció i la intervenció precoç passant per l’anàlisi de les actuals opcions de tractament i per l’anàlisi de pràctiques intersectorials o híbrides, n’avaluïn l’eficàcia i l’eficiència d’acord amb paràmetres econòmics però també en l’impacte en la qualitat de vida.
L’objectiu general del projecte és analitzar l’ecosistema de serveis adreçats a persones amb discapacitat psicosocial a les comarques gironines a partir de l’especificitat del tancament de la llarga estada en salut mental i el posterior desenvolupament d’una amalgama de serveis heterogenis en l’àmbit de la prevenció, atenció precoç, treball, suport a la presa decisió i promoció i defensa de drets.
Els objectius específics del projecte, el qual s’estructurarà en tres nivells interrelacionats (estructura i procés; resultats; i impacte del programa en la comunitat) es dividiran, per motius únicament operatius en:
1.- Objectius específics d’avaluació de serveis
1.1.- Caracterítzar l’ecosistema de serveis socials i sanitaris alineats amb drets: elements transversals i compartits, trets diferenciadors i esquema de finançament.
1.2.- Analitzar la governança de la xarxa-ecosistema de serveis público privats i alineació amb polítiques públiques de l’àmbit
1.3.- Avaluar la relació despesa pública-qualitat de vida així com l’alineació amb polítiques com per exemple l’Estratègia de Salut Mental de la Comissió Europea i la iniciativa conjunta de la OMS i el Comitè de NNUU sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat.
2.- Objectius específics de mètodes causals estadístics:
2.1.- Controlar els possibles factors de confusió, tant observats com, en particular, la no observada (heterogeneitat i possibles dependències espacial i temporal).
2.2.- Avaluar la presència de modificadors de l’efecte, és a dir d’interacions entre les variables d’interès i també confusors.
2.3.-Explorar mètodes basats en la selecció en variables observables i no observables (dissenys quasiexperimentals, (emparellament, variables instrumentals, model en dobles diferències, etc.).