Descripció del projecte

Durant molts anys el problema de l’estrès en producció animal s’ha abordat a través de mesures “compensatòries”, com per exemple l’ús sistemàtic d’antimicrobians o la realització rutinària de mutilacions com el retall de bec en aus o la caudoctomia en porcí. Aquestes mesures però, no tan sols no resolen el veritable problema sinó que en generen de nous com la resistència als antimicrobians o van totalment en detriment del benestar animal. És per això doncs, que en el futur cal trobar noves alternatives per abordar el problema de l’estrès en producció animal.

En aquest sentit, la utilització de la fitoteràpia per tractar o prevenir patologies és probablement una de les pràctiques més antigues de la medicina. Tot i que la seva eficàcia estava àmpliament reconeguda a nivell popular, fins fa molt poc temps no hi havia moltes evidències científiques que la recolzessin. En els últims anys però, gràcies als avenços científics i tecnològics, s’ha pogut identificar alguns dels components d’aquestes plantes i demostrar el mecanisme d’acció que hi ha darrera aquestes propietats. Ara bé, si en el futur es vol fer ús de la fitoteràpia en ramaderia, calen estudis que avalin la seva eficàcia a la pràctica.

Així doncs, aquest projecte s’ha plantificat per donar resposta a aquesta necessitat a través de tres capítols: A) Revisió de l’estat actual de l’ús de la fitoteràpia en ramaderia. B) Avaluació de l’eficàcia d’un fitoterapèutic tranquil·litzant en explotacions comercials de boví i porcí d’engreix. C) Recerca participativa amb diferents estrats dels sector agroalimentari per realitzar una valoració multicriteri del desenvolupament de la fitoteràpia en el futur.



MÉS INFORMACIÓ

Si t’interessa l’oferta, omple el pdf amb les teves dades i envia´l a doctorats.industrials.recerca@gencat.cat