NOTÍCIA ORIGINAL – http://empresa.gencat.cat – 20 Febrer 2018
El primer que s’ha fet sobre el sector turístic està centrat en el potencial de l’emissor xinès a la Costa Brava.
El Pla de Doctorats Industrials (Pla DI) és una iniciativa de la Generalitat de Catalunya endegada l’any 2012 com una estratègia per potenciar la competitivitat de les empreses i institucions catalanes mitjançant l’increment de la transferència de coneixement.
Un doctorat industrial és un projecte de recerca estratègic d’una empresa en col·laboració amb una universitat o centre de recerca i que esdevindrà l’objecte d’una tesi doctoral que permetrà a un doctorand o doctoranda iniciar la formació i la futura carrera investigadora en un entorn dual, empresarial i acadèmic.
Des de l’inici del Pla ja s’han posat en marxa 437 projectes que han comptat amb la implicació de 294 empreses de diferents sectors i el sistema universitari i de recerca català. També en el sector turístic se n’han desenvolupat diversos i un d’ells ja ha culminat amb la corresponent defensa de la tesi doctoral de la ja doctora Jiavi Lin. Es tracta del projecte col·laboratiu, entre el Patronat de Turisme Costa Brava Girona i la Universitat de Girona, “Estudi i anàlisi de la demanda potencial de turisme xinès en la destinació Costa Brava Girona”. El projecte se centra en l’anàlisi del potencial del mercat xinès com a consumidor turístic internacional. En aquest sentit, recordar que l’OMT estima que el 2020 viatjaran a l’estranger 100 milions de xinesos.
Aquest és un exemple de com, des del nostre sector, es pot aprofitar aquesta eina que suposa una bona oportunitat per obtenir recerca, dades i coneixement que es poden aplicar al desenvolupament de l’activitat turística al nostre territori.
Col·laboració universitat i empresa
El Doctorat Industrial fomenta la transferència de coneixement des dels centres de recerca als sectors productius i la societat, creant relacions amb empreses i institucions a partir d’un projecte de recerca conjunt. Hi ha un valor afegit en el fet de realitzar un projecte de Doctorat Industrial respecte a un de convencional on només es treballa la creació de coneixement acadèmic i la seva comunicació en l’àmbit científic.
En el cas de l’empresa, el Doctorat Industrial permet atreure i incorporar talent, col·laborar estretament amb grups de recerca de les universitats i centres de recerca de Catalunya i fer ús de les instal·lacions capdavanteres, obtenir un finançament per al projecte, compatible amb altres fonts d’R+D+I i aprofitar l’actual marc d’incentius fiscals per a les activitats d’R+D+I.
Per a les investigadores i investigadors en formació, aquesta iniciativa és un entorn excel·lent on iniciar la seva carrera investigadora a partir d’un projecte col·laboratiu d’R+D, que permetrà formar-se en un entorn dual (empresarial i acadèmic).