NOTÍCIA ORIGINAL – http://premsa.gencat.cat – 19-10-2016
El director general d’Universitats, Josep Pallarès, presenta el sistema universitari de Catalunya als seus homòlegs alemanys
El Govern català s’ha interessat pel model acadèmic d’aquest estat alemany, amb una llarga experiència de col·laboració entre universitats i empreses
Els governs de Catalunya i de Baden-Württemberg col·laboraran en la internacionalització del Pla de Doctorats Industrials, que des del 2012 afavoreix que els doctorands de les universitats catalanes desenvolupin la tesi doctoral en el si d’una empresa. Aquesta col·laboració s’impulsarà després de la trobada mantinguda entre el director general d’Universitats, Josep Pallarès, amb els representants del govern i les universitats d’aquest estat alemany, que és un dels integrants del grup dels “4 motors d’Europa” del qual també forma part Catalunya juntament amb les regions de la Llombardia i de Rhône-Alps, des de fa més de 25 anys.
Durant la reunió, celebrada a Stuttgart, Pallarès ha subratllat l’èxit del Pla que, amb més de 200 empreses implicades i 280 projectes de recerca, s’ha convertit en un referent indiscutible per afavorir la inserció laboral dels doctors al món empresarial. El director general també ha remarcat alguns dels objectius principals dels Doctorats Industrials com “contribuir a la competitivitat i internacionalització de la indústria catalana, reforçar els instruments per captar el talent que genera el país i situar els futurs doctors en condicions de desenvolupar projectes d’R+D+I en una empresa”.
Durant la trobada amb el seu homòleg alemany, Juergen Gerber, el director general d’Universitats ha fet palesa la voluntat del Govern català de fer un pas més enllà i internacionalitzar el Pla de Doctorats Industrials. Concretament, a l’última edició de la convocatòria de Doctorats Industrials –la quarta– ha introduït una nova modalitat en fase pilot amb la qual, els grups de recerca de Catalunya podran col·laborar i desenvolupar projectes amb empreses que no tinguin el centre de treball a Catalunya, sinó a un altre país de la Unió Europea.
En aquest sentit, la col·laboració amb el govern de Baden-Württemberg obre a Catalunya les portes per accedir a un territori altament industrialitzat amb algunes de les empreses més internacionalitzades del món, especialment pel que fa a les que pertanyen a la indústria de l’automoció. “La manera de formar els millors professionals és fer-los treballar amb els millors i en els entorns més competitius i innovadors, no només a Catalunya, com hem fet fins ara, sinó arreu del món”, ha assegurat Pallarès.
La delegació catalana, encapçala per Pallarès, també s’ha reunit amb Wolfram Ressel, rector de la Universitat d’Stuttgart i president de la conferència de rectors de les universitats de Baden-Württemberg. Ressel ha presentat la llarga tradició, de fa més de 20 anys, de Baden-Württemberg amb models de formació dual on, l’estreta col·laboració entre universitats, centres de recerca d’excel·lència i grans empreses innovadores, ha permès generar una formació de qualitat i internacionalment contrastada. Pallarès ha assegurat que un dels objectius de Catalunya és, precisament, millorar la col·laboració entre universitats i indústria, pel que ha volgut destacar“l’experiència que ens pot aportar el govern de Baden-Württemberg i les seves universitats”.
Des de l’any 2014, Catalunya té subscrit un conveni amb aquest estat alemany per fomentar la mobilitat laboral i la formació dual entre tots dos territoris.