Search

Nou conveni per difondre el Pla de Doctorats Industrials en el sector agroalimentari

  • L’acord permetrà afavorir la participació de tots els agents de la indústria agroalimentària. 
  • També preveu que s’incrementin les quotes de transferència tecnològica i de coneixement de les universitats i els centres de recerca

El Departament d’Empresa i Coneixement (EMC) i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) han signat un conveni per difondre i promoure el Pla de Doctorats Industrials en el sector agroalimentari. L’acord, que ha estat subscrit pel secretari general de l’EMC, Xavier Gibert, i el secretari general de l’ARP, David Mascort, permetrà aprofitar les potencials sinèrgies dels objectius definits en el Pla de Doctorats Industrials i el Pla estratègic de Recerca, Innovació i Transferència agroalimentària de Catalunya 2013-2020.

Des dels inicis del Pla de Doctorats Industrials, a finals de 2012, s’estan desenvolupant 33 projectes en l’àmbit de la industria agroalimentària, en col·laboració amb 27 empreses, 7 universitats i 4 centres de recerca. La finalitat d’aquest conveni és afavorir la participació del sector en el Pla de Doctorats Industrials gràcies a donar-lo a conèixer a totes les parts implicades (entorns acadèmics i empresarials). En aquest sentit, els dos departaments treballaran conjuntament i ho faran a través de la Secretaria d’Universitats i Recerca –per part de l’EMC– i de la Direcció General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries –en el cas del DARP–.

Dos plans amb objectius i estratègies comunes

El Pla de Doctorats Industrials i el Pla estratègic de Recerca, Innovació i Transferència agroalimentària de Catalunya 2013-2020 tenen objectius comuns i una estratègia compartida per impulsar l’economia catalana a través de la transferència de coneixement des d’universitats i centres de recerca.  

En el cas del Pla de Doctorats Industrials, l’objectiu és contribuir a la competitivitat i internacionalització de la indústria catalana, reforçar els instruments per captar el talent que genera el país i situar els futurs doctors en condicions de desenvolupar projectes d’R+D+I en una empresa.

L’element essencial del procés de doctorat industrial és el projecte de recerca de l’empresa en què el doctorand desenvolupa la seva formació investigadora, en col·laboració amb una universitat, i que és objecte d’una tesi doctoral. Els doctors industrials actuen així com a ponts de transferència de coneixement i contribueixen a estrènyer les relacions entre el teixit industrial de Catalunya i les universitats i els centres de recerca.

Els doctorats industrials permeten a les empreses accedir als grups de recerca capdavanters i a l’ús de les seves infraestructures, així com obtenir ajuts econòmics i beneficiar-se de les deduccions i bonificacions fiscals. A les universitats, els facilita la transferència de la seva tecnologia i els seus coneixements a l’entorn productiu i reforça els seus vincles amb el món empresarial. Als doctorands els permet formar-se en un entorn altament innovador amb una doble supervisió, acadèmica i empresarial, en el marc d’un contracte laboral de tres anys i amb diversos avantatges, com la matrícula gratuïta o una borsa de mobilitat.

Pel que fa al Pla estratègic de Recerca, Innovació i Transferència Agroalimentària de Catalunya 2013-2020 té com a objectiu principal consolidar l’àmbit agroalimentari com a un dels sectors estratègics de l’economia catalana. Per aconseguir-ho, ha establert diferents estratègies:

· Definir el posicionament estratègic en l’àmbit agroalimentari català per a l’any 2020, com a sector clau de competitivitat i generació de riquesa, començant per una avaluació de la situació de partida.

· Identificar els principals reptes de futur en matèria de generació de coneixement, foment de la innovació i creixement socioeconòmics, definint objectius finalistes en producció científica, valorització, transferència, competitivitat i ocupació.

· Alinear tots els agents del sistema (recerca, formació, transferència, internacionalització i teixit empresarial) envers els objectius prioritaris identificats, millorant especialment la interrelació empresa i centre públic de recerca.

· Captar més recursos per a l’R+D+I per al sector agroalimentari català.

El sector agroalimentari juga un paper essencial per al desenvolupament econòmic de Catalunya i té una gran importància estratègica per a l’economia catalana. El pes econòmic de la producció agrària i la industria agroalimentària correspon a l’entorn del 3,5% del PIB de l’economia catalana. L’agroalimentària és la primera indústria a Catalunya en ocupació i la segona en termes de la xifra de negoci: representa el 17,8% de la xifra de negoci industrial, el 14,8% del Valor Afegit Brut (VAB) i ocupa al 16,3% del sector industrial de Catalunya, garantint la producció d’aliments de qualitat, saludables i segurs.