Search

Un innovador proyecto del IRTA y Mafrica para la gestión de residuos del sector porcino gana el premio a la Innovación de la Noche de la Bioenergía 2023

L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i l'empresa Mafrica són guardonats amb el Premi INNOVACIÓ a la I Nit de la Bioenergia per un projecte que optimitza la generació de biogàs a partir de residus d'escorxador porcí. Aquesta innovació busca aportar solucions integrals a la gestió de residus, amb un enfocament especial en l'auto-proveïment d'energia i eficiència energètica.
Font de la Imatge: IRTA

L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i l’empresa Mafrica han estat guardonats amb el Premi INNOVACIÓ a la I Nit de la Bioenergia, un esdeveniment organitzat pel Clúster de la Bioenergia de Catalunya (CBC). El premi reconeix el projecte de recerca de les dues entitats centrada en la producció de biogàs a partir de residus d’escorxador porcí.

El sector càrnic genera grans quantitats de subproductes i residus no destinats al consum humà, particularment en el sector porcí. En resposta a aquest problema, IRTA i Mafrica han col·laborat junts amb un projecte de Doctorats Industrials per a desenvolupar una estratègia de valorització que consisteix en la creació d’una planta que optimitza la generació de biogàs amb aquests residus.

Belén Fernandez, investigadora del programa Sostenibilitat en biosistemes i responsable del projecte, va agrair especialment la feina feta per l’Anna Otero i als companys del seu equip durant la cerimònia dels Premis de la Bioenergia 2023. El projecte de recerca s’ha realitzat en col·laboració amb Mafrica i està orientat a l’Enginyeria Ambiental, Bioprocessos i l’Anàlisi de Cicle de Vida.

El projecte busca no només la valorització dels residus, sinó també la seva gestió. La producció de biogàs com a resultat d’aquest projecte, substituiria un combustible fòssil, contribuint així a la descarbonització de l’economia. Un dels objectius específics és la implementació de la producció de biogàs en l’àmbit de l’empresa, amb un èmfasi especial en l’autoproveïment d’energia i/o eficiència energètica.

A més, el projecte s’orienta cap a la recerca de nous subproductes valoritzables a partir de residus. Segons la investigadora Belén Fernandez, l’optimització i/o integració de tecnologies noves conjuntament amb les emprades actualment en l’empresa, serà un dels aspectes clau d’aquesta recerca.

Aquest projecte representa un exemple de com la col·laboració entre institucions de recerca i la indústria pot conduir a innovacions pràctiques que beneficien tant a les empreses com a la societat en general. El Premi Innovació a la I Nit de la Bioenergia ressalta la importància d’aquests esforços conjunts en la creació de solucions sostenibles per a problemes reals. El projecte d’IRTA i Mafrica és un pas important en aquesta direcció i pot servir d’exemple per a altres sectors de la indústria agroalimentària a seguir. De fet, el treball d’IRTA i Mafrica contribueix a l’objectiu global de sostenibilitat i a la descarbonització de l’economia, un esforç que es veu reconegut amb aquest premi a la innovació.

Podeu consultar informació sobre el premi al web d’IRTA

Font de la Imatge: IRTA