Els Doctorats Industrials continuen la seva expansió durant el 2019

La fase de campanya de 2019, que es va tancar el 10 de desembre de 2019, va aconseguir promoure 124 propostes: 106 de la modalitat de cofinançament (COF) i 18 de la modalitat d’ajuts específics (AJUT ESP). D’aquestes propostes, s’han formalitzat 101 sol·licituds i s’han atorgat 96.

ImatgeImatge 
Fig. 1 i 2: Accions de promoció i difusió del Pla

Durant l’any, l’equip del Pla DI ha participat en 73 jornades o sessions, pròpies o de tercers, amb la finalitat de promocionar i difondre els doctorats industrials entre l’entorn acadèmic (12 actes) i l’empresarial (61 actes). També es van realitzar dos actes d’acollida a la Secretaria d’Universitats i Recerca per a estudiants provinents de les darreres resolucions parcials de la convocatòria 2018 i de les primeres de la convocatòria 2019. 


Fig. 3: Des dels inicis del Pla el 2012, s’han finançat un total de 602 projectes de 402 empreses i institucions diferents. La inversió públic-privada en R+D associada a aquests projectes ascendeix a 82,6 M€, dues terceres parts de la qual provenen del sector privat.

Des del punt de vista global, un total de 77 empreses diferents han exercit d’entorn empresarial, 53 (68,8%) de les quals no havien participat anteriorment en la convocatòria. De les 77 empreses, 18 són grans empreses, que participen en el 24% dels projectes; 33 són PIMEs, que participen en el 35,4% dels projectes; 11 start-ups o spin-offs, representant el 15,6%; i 15 entitats sense ànim de lucre, que participen en el 25% dels projectes amb ajut atorgat.

Des de l’àmbit acadèmic, hi ha participat 11 de les dotze universitats catalanes així com 9 centres de la Xarxa CERCA i 4 centres del CSIC. En aquesta convocatòria s’hi ha involucrat 90 investigadors de 79 grups de recerca. D’aquesta forma, el 2019 s’ha continuat amb l’expansió del Pla de Doctorat Industrials atès que el 76% dels investigadors i el 54% dels grups de recerca han participat per primera vegada.

També el 2019 s’ha desenvolupat la 7a edició de la formació comuna en competències transversals del Pla. L’objectiu és que aquestes edicions esdevinguin un punt de reunió entre els doctorands i doctorandes per complementar la seva formació. Així doncs, s’han ofert sessions de lideratge i gestió de projectes de recerca, valorització i transferència dels resultats de la recerca, emprenedoria i fonts de finançament i protecció dels resultats de la recerca. En la present edició tres grups han utilitzat el català/castellà i una edició s’ha fet íntegrament en anglès com a llengua vehicular del curs. D’aquesta manera, els 85 doctorands industrials que han participat en aquesta 7a edició, han tingut l’ocasió de formar-se en àrees atractives i d’interès per a la seva futura carrera investigadora en l’entorn empresarial. 

Imatge
Fig. 4: Formació transversal

Al llarg del 2019 s’ha realitzat un procés per a implantar un sistema d’avaluació del Pla com a política pública. Durant el tercer trimestre es va enviar uns qüestionaris d’avaluació als participants dels 55 projectes atorgats al 2013. Les dades s’estan analitzant a l’espera de poder publicar els resultats al llarg del 2020. 

Enguany s’ha potenciat la Comunicació del Pla de Doctorats Industrials amb la creació d’un perfil propi a la xarxa Twitter i que, juntament amb LinkedIn, ha servit per difondre la participació en xerrades i seminaris, les notícies relacionades amb els projectes DI i per altres comunicacions diverses, com per exemple el Concurs de Vídeo “Explica el teu projecte” en que el Secretari d’Universitats i Recerca, el Sr. Xavier Grau, va fer entrega d’un iPad a la guanyadora. 

Imatge

Part de l’estratègia comunicativa d’enguany ha sigut realitzar una memòria anual de l’activitat realitzada dins el Pla de Doctorats Industrials i que s’ha iniciat reportant l’activitat de l’any 2018. Aquesta memòria està previst que surti a la llum durant el primer trimestre de cada any. 

El 7 de març de 2019 es va realitzar al Petit Palau de la Música el segon acte de reconeixement dels Doctorats Industrials en els que es reconeixia els projectes iniciats a la convocatòria de 2015.

Acte de reconeixement als doctorands, directors de tesi i responsables de supervisar a lâ??#empresa els 65 projectes de R+D+I