Descripció del projecte

L’envelliment de la població i l’augment de la prevalença de malalties cròniques en els últims anys demanen d’un canvi en els sistemes sanitaris més organitzats per atendre la malaltia aguda. Es comprèn que no és ni serà fàcil a Espanya atendre una de les majors taxes d’envelliment i cronicitat d’Europa, ni canviar la tendència que confirma que el 91,3% de la mortalitat del nostre país es deu a malalties cròniques. Per tant, s’han d’establir mesures per augmentar la qualitat de vida del pacient i per reduir la càrrega d’atenció i econòmica implicada. La prevenció, el diagnòstic, el maneig i el monitoratge de malalties cròniques constitueixen la base del model d’atenció per a pacients crònics, i s’accepta internacionalment com la principal resposta estratègica als desafiaments de les malalties cròniques.

En la societat actual, la complexitat clínica de la població provoca cada vegada més necessitats d’atenció sanitària. Quan parlem de complexitat, ho definim com la dificultat en la gestió de l’atenció a un pacient i la necessitat d’aplicar plans individuals específics a causa de la presència de malalties, la utilització de serveis i les característiques de l’entorn.
Un Pacient Crònic Complex (PCC) és una persona que presenta una gestió clínica percebuda com a difícil pel personal sanitari. Entre altres criteris que s’usen per identificar aquestes persones com a PCC trobem els perfils de morbiditat, polimedicació, crisis, característiques evolutives, consum de recursos i franges extremes d’edat. Per altra part els pacients MACA es troben dins de l’anomenat Model d’Atenció a la Cronicitat Avançada. Aquest model té com a objectiu atendre les persones que presenten una condició de complexitat associada a un pronòstic de vida limitat.

L’estudi que es solicita portar a terme mitjançant aquest Doctorat Industrial pretén comparar el model tradicional d’atenció primària amb el model d’atenció multidisciplinar PRO-PCC tenint en compte l’estat de salut dels usuaris, la qualitat de l’atenció, l’ús de recursos, l’experiència percebuda i la satisfacció dels professionals.
Per a això es realitzarà un estudi mitjançant un disseny mixt.
La primera part de l’estudi serà quantitatiu un estudi de casos-controls, observacional, analític i retrospectiu.
Aquest estudi compararà els resultats de dos abordatges a l’PCC implementats en centres d’atenció primària a Mataró (Barcelona,) i Badalona ( Barcelona) . El grup de control estarà format per pacients PCC seguint el model tradicional d’atenció primària, i el grup de casos estarà format per pacients PCC seguint el nou model PRO-PCC. La variable principal avaluada serà la diferència en els dies d’estada a domicili entre els pacients inclosos en els dos programes d’atenció. També es compararan altres variables relatives a l’estat de salut, la qualitat de l’atenció, la utilització dels recursos entre els dos models i la satisfacció dels professionals que atenen aquests perfils d’usuaris.

La segona part de l’estudi serà qualitatiu realitzant grups focals dels segments usuari, cuidador i professional de tots dos dos models d’abordatge a l’PCC, usant la investigació acció-participativa, manera que ens permeti investigar en els aspectes no quantificables de l’abordatge de l’PCC des de la experiència percebuda, la qualitat assistencial, les expectatives cap a la seva salut, dotant el grup de ser propietaris dels coneixements aportats per ells mateixos i incloent-los a la part de la solució a les debilitats de tots dos models d’abordatge

Finalment realitzaríem una triangulació entre les dades relatives a experiència percebuda, qualitat de vida i satisfacció tanot quantitatius com qualitatius per poder extreure conclusions.

L’estudi avaluarà si un equip de PCC altament capacitat satisfarà les necessitats cada vegada majors de la població en termes d’ús de recursos, qualitat de l’atenció, experiència percebuda, satisfacció professional i resultats de salut millor que un de convencional i integrat.
Les lliçons apreses d’aquest estudi proporcionaran directrius per a un futur model d’atenció basat en el Quàdruple Objectiu: millor atenció, millor salut, menors costos i satisfacció professional. I tenint en compte, de forma qualitativa i fent partícips als interessats dins de la solució als seus deteccions de tots dos models.
El fet de tenir el projecte viculat a un Programa de Doctorat vinculat a les cures integrals en salut ens ha de permetre aprofundir en l’àmbit de la cronicitat i el seguiment d’aquest pacient en la transició de la Atenció Primaria de Salut cap a l’hospital i a l’inrevés.
L’activitat de la Doctoranda en la seva empresa, l’Institut Català de la Salut li permetrà recollir dades de camp en els dos nivells assistencials(primària i hospitalària) ja que l’ICS disposa de l’Hospital Germans Trias i Pujol i totes les àrees bàsiques de la Metropolitana Nord.



MÉS INFORMACIÓ

Si t’interessa l’oferta, omple el pdf amb les teves dades i envia´l a doctorats.industrials.recerca@gencat.cat