Descripció del projecte

Actualment la barita (BaSO4) és un mineral utilitzat en camps molt diversos com a conseqüència de la seva alta densitat. En aquest sentit cal esmentar per exemple el seu ús en la producció de pintures industrials, per optimitzar la densitat i resistència química en la fabricació de plàstics, per tal d’impedir la propagació del so en revestiments, en la fabricació de pastilles de fre en la indústria automobilística, entre d’altres. Alguns dels paràmetres més importants que afecten a les propietats i les possibles aplicacions de les barites són la seva puresa, el color i la mida de partícula del producte final.

L’empresa Mineralia és el primer productor de sulfat de bari natural a Espanya i es reconeguda també a nivell europeu en aquest camp. Des dels seus orígens Mineralia ha apostat per la qualitat del producte final i la secció de I+D es dedica exclusivament a la millora continua dels processos per tal d’aconseguir els millors estàndards d’eficiència tècnica, energètica i de sostenibilitat. Actualment, Mineralia disposa d’uns dipòsits de materials residuals de gra molt fi (inferior a 200 micres) amb continguts de barita d’interès pel aprofitament industrial. Els residus no tenen una sortida comercial d’un gran valor afegit, degut al seu contingut de barita i el color que presenten. L’objectiu principal d’aquest projecte és, doncs, el desenvolupament d’una metodologia per tal de valoritzar aquest residu, fent especial èmfasi en l’augment de la puresa de la barita i també al seu blanqueig.

Pel desenvolupament d’aquest projecte es plantegen els següents objectius més específics:

(1) Recuperació de barita de la màxima puresa a partir dels residus objecte d’estudi. Es realitzaran assaigs de flotació emprant col·lectors aniònics o catiònics i també s’avaluarà l’ús de diferents floculants, agents de flotació i additius. Es preveu també la realització d’alguns experiments mitjançant una columna de flotació.

(2) Millora de la qualitat òptica de la barita purificada mitjançant mètodes de blanqueig (“bleaching”). Per aquest propòsit es duran a terme experiments al laboratori emprant diferents agents blanquejants (àcids o oxidants).

(3) Minimització i/o inertització dels lixiviats produïts en el procés de blanqueig. En primer lloc caldrà realitzar una caracterització química dels lixiviats (pH, anions, cations, metalls…). Es preveuen dues possibilitats principals de tractament dels lixiviats: Neutralització i reutilització en altres activitats i purificació i reciclatge del lixiviat.

(4) Caracterització físico-química del residu obtingut després del procés de purificació de la barita (objectiu (1)) per tal d’avaluar les diferents possibilitats d’ús, des del dipòsit controlat fina a reciclatge o utilització en altres activitats tècniques-industrials.

(5) En funció dels resultats obtinguts en els objectius (1) i (2) es plantejarà el disseny i posada en marxa d’una planta pilot representativa del procés industrial.

L’estudiant tindrà accés als laboratoris i instal·lacions de l’empresa Mineralia (Figueres) i dels laboratoris del Grup de Química Analítica i Ambiental de la UdG (Girona), així com els serveis tècnics de recerca de la UdG (Girona). Per tant, disposarà de la infraestructura necessària pel desenvolupament del projecte. El doctorand també tindrà la oportunitat de realitzar estades de recerca en d’altres seus de l’empresa o centres de recerca internacionals i de presentar el seu treball en conferències especialitzades.



MÉS INFORMACIÓ

Si t’interessa l’oferta, omple el pdf amb les teves dades i envia´l a doctorats.industrials.recerca@gencat.cat