Descripció del projecte

A l’actualitat, com en els darrers anys, la protecció del medi ambient esdevé una preocupació a nivell mundial, i això fa que ocupi un lloc important a les agendes internacionals. A més, després de la pandèmia viscuda pel virus COVID-19 i tots els canvis que estan succeint en l’àmbit climàtic, es fa més necessari assolir un medi ambient saludable i sostenible. Es tracta d’una qüestió que afecta a escala global.

En aquesta línia, el preàmbul de la Llei 7/2021, de 20 maig, del canvi climàtic i transició energètica estableix que “el canvi climàtic ja es una realitat i els seus impactes es demostren amb una amplitud i profunditat creixents en el nostre país. Sectors claus de la nostra economia depenen estretament del clima. Però també molts altres camps essencials per al nostre benestar, com la salut humana, la biodiversitat o l’habitatge. Les accions d’adaptació efectives redueixen l’exposició i la vulnerabilitat dels sistemes socials, econòmics i ambientals davant del canvi del clima i també poden millorar la seva capacitat per recuperar-se i restablir-se després d’una pertorbació associada al clima. De manera complementària l’adaptació aporta beneficis econòmics i socials que justifiquen”.

En conseqüència, s’han aprovat diversos instruments tant a nivell internacional, com estatal i autonòmic, mitjançant els quals s’ha intentat regular aquesta situació i així cercar possibles solucions a llarg termini. Aquests tenen objectius comuns tals com: impulsar una transformació econòmica i social, controlar l’increment de la temperatura mitja global, assolir l’eficiència de l’ús dels recursos, lluitar contra el canvi climàtic i la transició energètica com a vector clau de l’economia i la societat, generar noves oportunitats socioeconòmiques, facilitar la descarbonització de l’economia, cercar la transició a un model circular que garanteixi l’ús racional i solidari dels recursos, i aconseguir la implantació d’un model de desenvolupament sostenible, entre molts altres.

Així doncs, dintre d’aquest marc normatiu legal en matèria de medi ambient, la gestió de residus esdevé una actuació de cooperació que, tot i que s’executa a nivell local, influeix internacionalment. Per aquest motiu s’ha de gestionar en consciència amb tots aquests fenòmens: el canvi climàtic, la transició energètica i la descarbonització de les emissions.

La gestió de residus és una eina en la que implica part de compromís de les entitats públiques que ho gestionen, en particular els ens locals, així com dels agents privats, com de la ciutadania. En aquest sentit, cal analitzar els instruments jurídics i les bones pràctiques administratives per tal d’afrontar la transició cap a un model d’economia circular i desenvolupament econòmic, juntament amb la millora de les conseqüències negatives del canvi climàtic, en l’àmbit de la gestió de residus, a fi de de promoure la reducció efectiva de residus i la valorització de recursos a partir dels residus,el marc dels principis de la jerarquia de gestió dels residus que estableix la normativa europea.

Amb aquest projecte es vol impulsar la qualitat del coneixement en el disseny organitzatiu i jurídic de fórmules amb la participació dels municipis i els ens supramunicipals, en el marc de les competències públiques en matèria de residus, canvi climàtic, transició energètica i descarbonització.



MÉS INFORMACIÓ

Si t’interessa l’oferta, omple el pdf amb les teves dades i envia´l a doctorats.industrials.recerca@gencat.cat