Descripció del projecte

L’objectiu del projecte es desenvolupar un recobriment especial que millori en prestacions i acabats als actuals galvanitzats de l’acer. El projecte comprendrà la fase d’investigació i desenvolupament, així com l’escalat industrial entre la Universitat de Barcelona (centre d’investigació DIOPMA) i l’empresa Druids.

Actualment als països industrialitzats la corrosió suposa uns costos directes anuals de l’entorn del 2 al 4% del PIB del país arribant a la mitjana mundial del 3,4% del PIB suposant uns costos directes de l’ordre dels 2,5 bilions de dòlars segons dades de NACE. En el cas de l’acer, segons dades aportades per ATEG (Asociación Técnica Española de Galvanización) la corrosió de l’acer suposa per a un país com España un cost aproximat al 2,2% del PIB, és a dir, 25.000 milions d’€ anuals.

Per tal de pal·liar el greu problema que suposa la corrosió de l’acer tant en costos com en recursos s’obta per galvanitzar-lo, és a dir, recobrir-lo mitjançant una capa de zinc d’entre 7 a 80 micres li aporta a l’acer fins a 100 anys de resistència a la corrosió ambiental en espais rurals, entre 40 i 100 anys en ambient urbà i entre 10 i 20 anys en ambient marí.

El procés de galvanitzat de l’acer es pot dur a terme mitjançant diverses tècniques, la més comunament usada es la galvanització en calent mitjançant l’inmersió de l’acer en un bany de zinc fos a 450 ºC, es tracta d’un procés industrial econòmic i mediambientalment molt net, sense gairebé residus.

Actualment els galvanitzats més estesos son els de zinc pur, però els formats per l’aliatge zinc-alumini estan augmentant al mercat de l’acer galvanitzat degut a la considerable millora de les propietats anticorrosives que aquest recobriment atorga a l’acer amb menor micratge de la capa de recobriment aplicada i menys costos.

Aquesta considerable millora de la corrosió que atorguen els aliatges zinc-alumini es degut a la formació de compostos intermetàl·lics estables a la superfície de contacte amb l’acer, aquesta capa anomenada barrera o d’inhibició que s’adhereix directament a la superfície de l’acer degut a la gran afinitat de l’Alumini amb el Ferro provoca un retard en la reacció del zinc amb el ferro que en comptes de formar una capa binaria ZnFe en el cas dels galvanitzats amb zinc pur, es tracta d’una capa ternària ZnFeAl molt més prima. Aquesta capa ternària generada, provoca que el fil d’acer pugui ser moldejat en la forma que es necessiti sense patir fractura ni falta d’adherència del recobriment ni una pèrdua de propietats anticorrosives però amb una pèrdua important de brillantor en l’aspecte final de l’acer recobert que afecta sensiblement a l’aparença de l’acer un cop galvanitzat.

El motiu d’aquest projecte es estudiar amb profunditat com afecten a la superfície de l’acer els aliatges zinc-alumini, així com de nous recobriments especials que no prejudiquin les propietats ja obtingudes, ni comprometi mediambientalment el procés ni en cost, però que dotin al fil d’acer de brillantor.

1a fase: Recerca bibliogràfica i coneixement en profunditat del procés industrial de galvanitzat per inmersió en calent dut a terme a l’empresa. Caracterització del fil d’acer galvanitzat que s’obté amb les condicions industrials de l’empresa Druids. Una vegada obtinguts els valors serviran com a referencia per a la investigació de nous recobriments.

2a fase: Avaluació dels diferents elements afegits al bany de zinc-alumini

3a fase: Prova en planta pilot i escalat industrial. Avaluació de propietats i característiques dels nous recobriments així com impacte ambiental del procés industrial dut a terme



MÉS INFORMACIÓ

Si t’interessa l’oferta, omple el pdf amb les teves dades i envia´l a doctorats.industrials.recerca@gencat.cat