Descripció del projecte

Segons l’observatori forestal (http://www.observatoriforestal.cat/propietat-i-planificacio/), la superfície forestal ordenada a Catalunya va arribar a 816.000 ha al 2017 (40% de la superfície forestal total). Per tal de realitzar un pla de gestió s’ha de tenir informació dels rodals (inventari) i s’han de valorar diferents alternatives de gestió (programa silvícola), és a dir, s’han de definir les alternatives i després predir les conseqüències d’aquestes alternatives. Aquestes eines són molt útils no només fer plans de gestió més òptims sinó també analitzar escenaris futurs (p.ex. canvi climàtic, canvi en polítiques).

El projecte de recerca proposat per a la convocatòria de doctorat industrial es basa en el disseny i desenvolupament d’eines de suport a la presa de decisions en l’àmbit forestal. Aquestes eines hauran de permetre confrontar la complexitat de la gestió del territori on intervenen múltiples decisors amb múltiples objectius en un context de canvi climàtic. Aquesta eina no només pot ser utilitzada per recerca sinó que podrà ser utilitzada per l’administració pública, per propietaris forestals, indústria i ONGs per una gestió adaptativa del territori en un context de planificació multi-objectiu del territori. Aquestes eines permetran també millorar el desenvolupament de polítiques.

En concret aquesta eina permetrà valorar diferents alternatives de gestió i predir les conseqüències d’aquestes alternatives al llarg del temps (en termes de producció de biomassa, i de provisió de serveis ecosistèmics). A més permetrà estudiar l’impacte del canvi climàtic en el boscos i per tant servirà per desenvolupar alternatives de gestió adaptades al canvi climàtic.

Aquesta eina potencialment podrà servir a tècnics d’associacions de propietaris forestals, a propietaris individuals a tècnics d’empreses de consultoria i a tècnics de l’administració (p. ex. Boscat, elfocat, consorci forestal, tècnics de la DIBA etc…) que es dediquin directament a la realització o avaluació i seguiment de plans de gestió. Per tant es contactarà amb tècnics d’associacions de propietaris, al centre de la propietat i a tècnics de l’administració per a afinar el desenvolupament d’aquetes eines.

El treball es desenvoluparà dins del grup de recerca emergent (FORPLADEM – FORest Landscape PLAnning and DEcision Making) del centre de ciència i tecnologia forestal de Catalunya (CTFC). El doctorand per tant s’incorporarà a aquest grup de recerca liderat pel Dr. Jordi Garcia-Gonzalo i col·laborarà també amb el Dr. José Ramón González-Olabarria (que co-dirigirà la tesi doctoral), ambdós recercadors tenen una dilatada experiència investigadora i aportaran els seus coneixements per poder desenvolupar el projecte amb èxit.