Descripció del projecte

La malaltia inflamatòria intestinal (MII) és un terme general utilitzat per descriure els trastorns amb inflamació crònica del tracte digestiu, com la malaltia de Crohn (MC) i la colitis ulcerosa (CU). Ambdues malalties evolucionen amb brots i remissions de durada variable. Degut al desconeixement de la etiologia de la malaltia, la millor estratègia mèdica segueix essent discutida. Els agents biològics han revolucionat els resultats del tractament, però segueixen existint moltes necessitats no cobertes. Cada cop hi ha més dianes terapèutiques disponibles dins dels biològics (anti-TNFα, anti-IL3, anti-integrina) i altres nous fàrmacs, que s’estan desenvolupant com a alternativa als tractaments biològics actuals. Degut a la manca d biomarcadors predictius eficients a nivell individual, entre un 10% i un 30% dels pacients amb MII no responen al tractament després de la inducció i entre un 20% i un 50% necessiten una optimització en la dosi. En aquest sentit, la situació actual assenyala la importància de personalitzar el tractament mitjançant la predicció de la resposta als diferents mecanismes d’acció a priori.

Tenint en compte la necessitat mèdica plantejada, GoodGut pretén anar un pas més enllà i desenvolupar un mètode no invasiu de suport a la prevenció i la personalització del tractament de malalties digestives basat en indicadors microbians fecals, que donarà lloc a un sistema avançat per predir la resposta als productes biològics i a nous fàrmacs en els pacients amb MII. Tot això serà possible gràcies al disseny d’un kit de predicció que permetrà als laboratoris realitzar l’anàlisi de les signatures microbianes definides, de forma automatitzada i sistematitzada, per així poder predir la resposta al tractament en pacients diagnosticats de MII. Aquesta tecnologia suposarà una valuosa aportació al tractament dels pacients amb MII i a la medicina personalitzada.

L’objectiu del projecte de recerca s’assolirà seguint el compliment dels següents objectius parcials:

1. Definir una signatura microbiana en mostres de biòpsia colorectal que permeti diferenciar als pacients amb MII que responen al tractament amb biològics o altres nous fàrmacs, d’aquells que no ho fan.

2. Estudiar i optimitzar la detecció de la signatura microbiana definida en biòpsies en mostres de femta per utilitzar-la com a eina no invasiva.

3. Estudiar el funcionament clínic per avaluar la capacitat diagnòstica de les signatures microbianes fecals definides.

4. Dissenyar i desenvolupar un protocol analític que permeti analitzar els marcadors microbians fecals inclosos en les signatures definides per discriminar entre pacients amb MII que responen o no al tractament.

5. Dissenyar i desenvolupar el producte (kit “ready to use”) que correspon a la proposta comercial de la solució.

6. Redacció i publicació dels resultats obtinguts en les diferents fases del projecte, a més de realitzar activitats divulgatives tant en congressos a nivell nacional com internacional de l’àmbit de la gastroenterologia i la microbiologia, com en revistes científiques d’alt impacte.

Actualment, la major incidència i prevalença de les MII es troba al nord d’Europa i a Amèrica del Nord, indicant que es tracta d’una malaltia estretament lligada a un entorn i estil de vida occidentalitzats. En aquesta línia i tenint en compte que no hi ha cap cura per la MII, el seu maneig terapèutic està destinat a millorar la simptomatologia. El tractament amb biològics i nous fàrmacs ha demostrat ser eficaç en els casos moderats i greus, reduint la mortalitat relacionada amb la malaltia; no obstant, presenta múltiples efectes secundaris. Per això, una eina predictiva per identificar la resposta al tractament beneficiarà als pacients amb MII, estalviant temps i evitant efectes secundaris.



MÉS INFORMACIÓ

Si t’interessa l’oferta, omple el pdf amb les teves dades i envia´l a doctorats.industrials.recerca@gencat.cat