Descripció del projecte

Aquest projecte proposa dissenyar i experimentar, amb els casos reals de l’aMSP, una nova combinació d’eines punteres d’enginyeria de serveis i software per a analitzar, modelar i dissenyar un futur sistema d’informació avançat de suport a la transformació digital de la prevenció de riscos dels professionals sanitaris. La solució es basarà en la formulació d’un mètode ben fonamentat, adaptat, sistemàtic i pràctic, i es fonamentarà en quatre eixos: (i) el coneixement i l’experiència i del personal més sènior de l’associació aMSP en referència a la prevenció de riscos laborals dels professionals sanitaris de Catalunya, (ii) el coneixement especialitzat del grup de recerca inSSIDE de la UPC sobre enginyeria del software, ciència de les dades, sistemes d’informació i transformació digital; (iii) la seva co-creació amb actors externs del sector de serveis informàtics, especialment empreses amb solucions software aprofitables en el futur sistema d’informació de l’aMSP; (iv) la seva validació amb casos reals de l’aMSP.

El projecte s’alinea amb la intenció d’entitats com a l’aMSP d’apostar per la digitalització generalitzada del seus serveis, processos i sistemes. Aquesta aposta està motivada per la missió de millorar la qualitat de la prevenció de riscos dels professionals sanitaris, riscos que actualment es posen de manifest als mitjans de comunicació, conseqüència de les pressions assistencials sofertes pels sistemes sanitaris com a conseqüència de la crisi de la Covid i de la insuficiència de recursos econòmics, entre d’altres motius. No es tracta només d’assolir nivells superiors d’eficiència en la feina, que també, sinó especialment es tracta de preparar-se per a una futura prevenció “basada en l’evidència” de les dades compilades digitalment per un bon i sòlid sistema d’informació, de forma que també es millorin els nivells d’eficàcia i efectivitat en la pressa de decisions, així com el benestar i la productivitat en la feina de prevenció.

A diferència d’altres tipus d’empreses i institucions públiques, les entitats cooperatives o associatives sovint no han disposat de les circumstàncies més apropiades per a treure el màxim profit d’algunes inversions en sistemes i tecnologies d’informació. De vegades, limitacions o complexitat en estructura, pressupost, proveïdors o aspectes socio-culturals han estat motius per a l’aparició de projectes informàtics problemàtics, limitats funcionalment o tecnològicament. Algunes d’aquestes associacions, com és el cas de l’aMSP, gestionen mancomunadament un molt elevat nombre d’actors col·laboradors, amb qui la comunicació i compartició d’informació hauria de ser el més fluïda possible. De forma similar, organitzacions similars d’altres països s’enfronten a oportunitats, reptes i riscos similars a les catalanes, i ja existeixen estudis que comencen a analitzar la manera en que aquest perfil d’organitzacions s’enfronten i gestionen la digitalització i, en general, la informatització i la transformació digital, tant progressiva com de tipus més radical.

Per altra banda, la recerca recent en enginyeria de serveis, software i sistemes d’informació ha generat noves eines i enfocaments que poden resultar de gran utilitat, degudament aplicades, per al desenvolupament i evolució de sistemes d’informació de suport a la innovació i transformació digital empresarial, especialment quan part del desenvolupament es fa en cooperació co-creativa entre l’empresa usuària i empreses de serveis informàtics. D’entre aquestes eines i enfocaments, podem destacar-ne els llenguatges i estàndards d’enginyeria de requisits, els esquemes d’enginyeria i gestió de serveis, els models de maduresa competencial, les arquitectures de software i les arquitectures d’empresa.

Per tant, es persegueix acabar disposant d’un enfocament metodològic i d’uns coneixements pràctics marca “aMSP-UPC”, ja que tot haurà estat analitzat, dissenyat, experimentat i impulsat per l’aMSP i la UPC. Fent-t’ho a través del programa de Doctorats Industrials de la Generalitat de Catalunya, l’aMSP i la UPC també volen recolzar aquest programa des d’una perspectiva més associativa i en un sector altament crític i estratègic com és el sanitari, així com demostrar el rol de les associacions i la UPC com a entitats impulsores a casa nostra de la innovació i la transformació digital. El compromís de recerca aplicada, de publicació acadèmica, de difusió i de formació a molts nivells que implica un projecte com aquest també motiva especialment l’aMSP i la UPC, que volen compartir aquestes activitats mitjançant un projecte de Doctorat Industrial com el que aquí es proposa.

El projecte tindria per director principal al catedràtic Xavier Franch, i com a co-director al professor titular Joan A. Pastor, tots dos adscrits al mateix departament de la UPC, el Departament d’Enginyeria de Serveis i Sistemes d’Informació (ESSI), i tots docents a la Facultat d’Informàtica de Barcelona (FIB) de la UPC.



MÉS INFORMACIÓ

Si t’interessa l’oferta, omple el pdf amb les teves dades i envia´l a doctorats.industrials.recerca@gencat.cat